DIJAŠKI DOM 1. del – Sobe in oprema

Danes začenjam z novo serijo objav o dijaških domovih. Glede na svoje izkušnje in izkušnje mojih prijateljev vam bom poskušala v nekaj delih tem bolj podrobno predstaviti bivanje v dijaških domovih in vse mogoče težave, ki se jim lahko s predhodno pripravo izognete. Tisto, česar vam na informativnih dnevih ne bo povedal nihče, najdete tukaj. Vse vaše želje in vprašanja lahko zapišete spodaj v komentarje.

V tokratnem 1. delu bom govorila o sobah v dijaških domovih.


Moja zgodba:
Na prehodu iz osnovne v srednjo šolo sem bila postavljena pred težko odločitev, katero srednjo šolo izbrati, in ko sem sprejela odločitev, da grem v Ljubljano, je bil naslednji korak jasen: izbira dijaškega doma. Odločila sem se za enega manjših dijaških domov v centru Ljubljane. Skozi skoraj polna štiri leta bivanja sem se naučila mnogo novega o sebi, hkrati pa sem doživela mnogo nenavadnih situacij in težav, ki jih pred vpisom nisem pričakovala. Ker sem že zapustila svojo sobo(-ico), cimro in ‘sosede’ v dijaškem domu, želim z vami deliti vse, kar sem se v tem času naučila …


Namen te objave ni, da bi vas prestrašila in odvrnila od vpisa v dijaški dom. Bivanje je v veliki meri tudi zabavno. Želim vam le predstaviti potencialne težave, ki se lahko pojavijo, da boste nanje že vnaprej pripravljeni.

SOBE V DIJAŠKIH DOMOVIH

Večina sob v dijaških domovih je opremljenih s tremi posteljami, nekaj omarami, pisalno mizo/ami in s tremi stoli. Prostora ni veliko, če pa so v sobi trije dijaki, je lahko življenje precej mučno. Na informativnih dnevih posebej vprašajte po opremi v sobah, saj so vam lahko ti podatki v veliko pomoč predvsem pri pakiranju za selitev.

POSTELJE so v večini dijaških domov standardne velikosti (dolžina 2 m), v nekaterih pa so lahko tudi nekaj krajše. Poseben problem nastane, če sta postelji tesno skupaj in prekratki. Predstavljajte si, kako izgleda, ko na posteljah ležita dva velika dijaka in ne vesta, kam bi umaknila noge, da se med spanjem ne bi dotikala *awkward* Jogiji običajno niso novi, zato niso najbolj udobni – priporočam, da si kupite posebno plast spominske pene in jo položite na jogi, saj bo tako spanje prijetnejše. Predlagam tudi, da si prinesete svoj vzglavnik ustrezne trdote, ker vam morda vzglavnik dijaškega doma ne bo odgovarjal. Posteljnino lahko dobite v dijaškem domu, ali pa jo prinesete s seboj.

djaki-dom-poljane

Dijaški dom Poljane

PISALNE MIZE so še eden izmed pomembnih kosov opreme v dijaški sobi. Nenazadnje ste v dijaškem domu ravno zato, da se učite in hodite v srednjo šolo. Pisalna miza je ponavadi skupna in jo potem dijaki delijo. En izmed težav, ki sem jo opazila v večini sob, v katerih sem bila, je, da je na pisalni mizi premalo prostora. Če za mizo sedijo trije dijaki in vsi pridno delajo domačo nalogo in morda poleg potrebujejo še računalnik, se morajo zelo stiskati, kar pa naredi delo manj prjetno. Iz svoje izkušnje lahko povem, da je bilo nemogoče delati nalogo in pisati različna poročila za skupno mizo. Eno leto, ko smo bile v sobi tri, sem tako preživela ob pisanju domačih nalog na svoji postelji.

bezigrad1

Dijaški dom Bežigrad

OMARE so v sobi izjemno pomembne. Pri izbiri dijaškega doma se prepričajte, da boste imeli v sobi dovolj prostora za shranjevanje vseh svojih oblačil, zvezkov in drugih pripomočkov. Zadnje, kar si želite je, da imate vse svoje predmete stlačene v eni sami omari. Povprečno ima vsak dijak eno večjo omaro, eno manjšo omaro in nekaj predalov, na stenah pa so ponavadi tudi različne police.

V sobah ponavadi primankuje VTIČNIC, zato priporočam, da si prinesete različne podaljške ali pa razdelilce, ki iz ene vtičnice naredijo dve ali tri. Glede uporabe podaljškov se pozanimajte v izbranem dijaškem domu, saj vsaj v mojem le ti niso bili dovoljeni.

soba-nova

Dijaški dom Ivana Cankarja

Edini vir svežega zraka v sobah predstavlja OKNO, ki ponavadi zavzema skoraj celotno steno. Odpiranje je dovoljeno ‘na kip’ in predvsem če okno odpirate zvečer imate lahko v sobi polno žuželk, tako da priporočam namestitev komarnika, ki bo prišel predvsem v pozni pomladi zelo prav. Sobe niso opremljene s klimatskimi napravami, tako da je hlajenje možno izključno z odpiranjem okna.

Ko smo že ravno pri hlajenju si lahko pogledamo še OGREVANJE sob. Ko ste na informativnih dnevih si dobro poglejte, kje v sobi so nameščeni radiatorji in kako veliki so. Pozanimajte se tudi, v kolikšni meri lahko sami vplivate na spremembo ogrevanja. Poznam namreč dijaški dom, kjer ogrevanje ureja izključno hišnik in kljub temu, da je v sobah prevroče dijaki ne morejo izklopiti radiatorjev, ampak morajo prositi hišnika, da izklopi oziroma uravna ogrevanje.

dijaski20dom20-20soba205

Dijaški dom Vič

OSVETLITEV sob je ponavadi sestavljena iz dveh do treh velikih luči, v nekaterih domovih pa imajo tudi namizne lučke za pisalne mize in lučke nad posteljami. Problem pri osvetlitvi lahko nastane, če se mora eden od sostanovalcev učiti pozno v noč in nima druge izbire, kot da ima prižgano veliko stropno luč. V tem primeru vam priporočam, da si, v kolikor dom ne zagotavlja namiznih luči, kupite svoje in tako prihranite napetosti in slab spanec svojim sostanovalcem.

Pri opremi diajških domov bodite pozorni tudi na prevane predmete. V številnih domovih je namreč uporaba grelnih naprav, kuhalnikov, sveč in električnih podaljškov prepovedana.

To bi bila nekako vsa obrema in nasveti, ki sodijo k sobam v dijaškem domu. Še enkrat vas vabim, da vsa morebitna vprašanja in želje za nove objave zapišete v komentarje.

Naslednjič serijo o dijaških domovih nadaljujem s temo Higiena in čiščenje.

-EnthusiasticNerd


Opomba: Dijaški domovi na fotografijah so izbrani naključno,  fotografije pa so najdene na spletnih straneh dijaških domov.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s